Dawniej pnącza, które w małych ogródkach naszych dziadków wspinały się po murach i drzewach, cieszyły ich oczy izachęcały do spoglądania w górę. We współczesnym ogrodzie nadal cenimy pnącza za to, że potrafią odmienić najmniejszą nawet przestrzeń dzięki swym barwnym kwiatom i niekiedy wspaniałemu zapachowi.
Zawsze kupujemy w pojemnikach. W przeciwieństwie do jednorocznych pnączy, które zazwyczaj są sprzedawane w postaci siewek w doniczkach lub nasion, wieloletnie pnącza należy kupować w pojemnikach (najlepiej okazy kilkuletnie). Nie kupujmy nigdy pnaczy z nagimi korzeniami!. Zdrowe pnącze ma kilka pędów wyrastających z nasady, a jego liście nie są suche ani odbarwione.
Kiedy kupować. Z reguły rośliny w pojemnikach dostępne są przez cały rok, to najlepiej jest kupować pnącza wczesną wiosną lub na początku jesieni. To jest najlepsza pora ,aby je posadzić. W tym czasia też będziemy mieli prawdopodobnie największy wybór zdrowych roślin.
Sprawa ceny.Niech nas nie zdziwi fakt, że kupno roślin pnących to sprawa dosyć kosztowna. Rośliny te, w zależności od wielkości bryły korzeniowej i liczby posiadanych pędów, mają zróżnicowaną cenę. Na ogół im starsza roślina, tym więcej kosztuje. Powodem tego jest to, że większość roślin szczepi się na podkładkach i są uprawiane w szkółkach ogrodniczych przez kilka lat.
Jakiej wielkości kupować pnącza. Nieraz w sklepach ogrodniczych znależć można wielkie pnącz, wysokości 2 m i wyższe, które sprzedawane są w ogromnych donicach, często w fazie kwitnienia. Możemy je kupić, ale najlepiej pozostawic takie pnącze w donicy i ewentualnie ustawić na tarasie. do ogrodu lepiej wybierać młodsze, mniejsze rosliny w pojemnikach, nie wyższe niż 1,5 m. Zakorzenią sie one szybciej niż starsze rośliny, które wysadzone do gruntu w ogrodzie mogą to odchorować i nie zakwitnąć przez kilka lat. Mniejsze urosną tak szybko, że po dwóch latach dorównają wyższym pnączom.
Kiedy wysadzać. Pnącza w pojemnikach mogą być wysadzane przez cały rok, poza okresami mrozu, powodzi lub suszy. W miarę możliwości, lepiej wysadzać jesienią, aby korzenie zdążyły się rozwinąć, kiedy gleba jest jeszcze nagrzana po lecie. Dodatkową korzyść przyniosą im także opady deszczu jesienią. Na ciężkiej glebie, która jest wilgotna przez całą zimę, lepiej sadzić na wiosnę.
Jak wysadzać. Prad wysadzeniem zanurzamy bryłę korzeniowa w wdzie. Sprzedawane rośliny w doniczkach lub pojemnikach często uprawiane sa w mieszance glebowej, którą bardzo trudno podlać, kiedy jest przesuszona. Zanim posadzimy roślinę, zawsze najpierw zanurzamy ją w wiadrze z wodą o pokojowej temperaturze co najmniej na kwadrans lub dotąd, aż przestaną się ukazywać na powierzchni pęcherzyki powietrza.
Blisko ale nie za blisko...Jeśli chcemy prowadzić pnącza po murze lub drzewie, posaddźmy je w odległości 30 cm od podpory. Wkrótce pochyli się w stronę podpórki i zacznie się po niej piąć. Gdy będzie bliżej, padający deszcz, odbije się od muru lub drzewa i roślina nie otrzyma dostatecznej ilości wody deszczowej.
Zadbajmy o utrzymanie chłodu. Większość roślin pnących dobrze rośnie w chłodnej glebie. Latwo uzyskać takie warunki, okrywając ziemię wokół nasady rośliny grubą warstwą ściółki. Nie dopuśćmy do tego, by ściółka gromadziła się wokół łodygi pnącza, gdyż mogłaby utrudnić cyrkulację powietrza przy nasadzie. Stwórzmy cień, ustawiając dachówkę lub matowy ekran przy nasadzie rośliny. Także zimozielona roślina posadzona w pobliżu pnącza, zapewni cień jego korzeniom.
Zbiornik nawadniający. Usypmy z ziemi niewielkie wzniesienie wokół rośliny, aby utworzyć nieckę- zbiornik nawadniający. Będzie sie w nim zbierała woda, która wsiąknie w glebę dokładnie w miejscu gdzie posadziliśmy roślinę. Utrzymujmy ten zbiornik na wodę przynajmniej przez rok po posadzeniu pnącza.
Warunki glebowe. Większość pnączy toleruje różne rodzaje gleby. Aby jednak osiągnąć jak najlepsze efekty, wymieszajmy w dole do sadzenia dużą ilość dobrze rozłożonego kompostu ogrodowego z ziemią. Przydatne może być również specjalne podłoże dla drzew i krzewów. Dzięki temu gleba będzie lepiej zatrzymywać wodę i zostanie wzbogacona w ważne składniki odżywcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz