Przekopywanie gleby jest podstawowym zabiegiem uprawowym stosowanym przez ogrodnika. Trzeba przekopać każdą glebę, która jest uprawiana po raz pierwszy lub z której właśnie usunięto uprawiane rośliny. Narzędziem używanym zwykle do kopania jest łopata, ale na ciężkiej glebie widły są łatwiejsze w użyciu, a tak samo efektywne. Wybór zależy od zwięzłości gleby. Jeśli przesypuje się przez widły, to trzeba używać łopaty. Jest wiele powodów przekopywania gleby. Najważniejsze to rozdrobnienie i rozbijanie gleby tak, aby usunąć nadmiar wody i aby mogły w niej rozrastać się korzenie roślin w poszukiwaniu wody oraz składników pokarmowych. Kiedy gleba zostanie rozdrobniona, łatwiej dociera do niej powietrze, niezbędne do oddychania korzeni i roślin. Przekopanie zapewnie odpowiednie przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin. W czasie przekopywania zostają przemieszczone w głąb rosnące w niej chwasty i ich nasiona, a to ogranicza konkurencję, którą napotykają młode rośliny w pierwszych tygodniach rozwoju. Kopanie umożliwia również staranne i dokładne wkopanie substancji organicznej, takiej jak na przykład kompost ogrodowy, który jest niezbędny do powstania próchnicy glebowej i do uzyskania dobrych plonów. W przeciętnych warunkach ogrodowych należy przynajmniej raz w roku stosować nawóz organiczny (kompost, obornik) jak i nawozy mineralne.
Przekopywanie gleby na jeden sztych
1.Gdy kopimy na jeden sztych użyj sznurka,
aby wytyczyć kierunek pierwszej bruzdy,
której szerokość powinna wynosić 23-25cm
2. Posługując się szpadlem należy starannie zdjąć z zaznaczonego obszaru znajdujące się
na powierzchni pozostałości roślin, w tym również chwastów
3. Należy przekopać glebę na głębokość łopaty,
glebę zdjętą z powierzchni przenieść i wykorzystać
do wypełnienia ostatniej bruzdy.
4. Oczyścić luźną glebę na dnie bruzdy.
Jest ona teraz gotowa na nasypanie
gleby z kolejnej bruzdy.
5. Jeśli powierzchnia gleby nie jest silnie zachwaszczona,
to powinno się odwrócić glebę z drugiej bruzdy i przenieść
do pierwszej bez rozdrabniania. Należy przesuwać się
w dół działki, odwracając glebę i przenosząc ją do poprzedniej
bruzdy, podobnie jak wcześniej.
6.Pozostaw bruzdę otwartą i wolną tak,
żeby było miejsce na umieszczenie gleby z
następnej bruzdy. Ostatnią bruzdę należy wypełnić
ziemią wykopaną z pierwszej bruzdy. J
eśli przekopujesz glebę jesienią pod uprawę warzyw,
pozostaw ją do wiosny, w ostrej skibie, aby podlegała
działaniu czynników atmosferycznych..
7.Widły o płaskich zębach
są narzędziem najbardziej przydatnym do rozdrabniania
przekopanej wcześniej gleby, przygotowanej do wysiewu
lub sadzenia roślin. Można jej już nie kopać, ale rozbić
grudy dolną częścią wideł lub specjalnie do tego
przystosowanymi spulchniaczami do gleby.
8. Używając grabie
przygotuj glebę do wysiewu,
grabiąc ją starannie do przodu i do tyłu.
Należy usunąć kamienie lub twarde bryły,
które zatrzymały się na zębach grabi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz